Göm meny

Differentialekvationsbeskrivning av LTI-system samt beräkning av dess zero-input response yzi(t)

( ⬆︎⬆︎ Klicka på rubriken ovan för att se videon på YouTube – eller se nedan  ⬇︎⬇︎ )

 
 
Videon inleds med en differentialekvationsbeskrivning av LTI-system och därefter visas hur zero-input-komponenten yzi(t) hos LTI-systemets utsignal beräknas utgående från differentialekvationen.
    • Differentialekvationsbeskrivning (0:00)
    • Beräkning av zero-input response yzi(t) (4:16)


Videosammanfattning



I kursen kommer vi oftast att utgå från energifria system, vilket innebär att utsignalens zero-input-komponent är noll, dvs. yzi(t) = 0.

I de fall ett LTI-system har energi lagrad och yzi(t) ska/behöver beräknas, så kommer vi i senare i kursen i första hand att göra det i transformdomänen, med hjälp av laplacetransformen. Det blir vanligen mycket enklare då, jämfört med att göra det i tidsdomänen.


Särskild information till studenter i TSBB32 Linjära system:
Vid beräkning av yzi(t) i videon (från 4:16) så jämför jag med och nämner något om traditionell lösning av differentialekvation, med homogen lösning och partikulär lösning. Detta kommer du att få veta mer om i En- och flervariabelkursen i VT2, så du behöver inte fästa så stort fokus på detta just nu.
Det jag nämner i videon är att det för fysikaliska system är mer logiskt och enklare att beräkna yzi(t) än metoden du kommer att lära dig i En- och flervariabelkursen.
(Den här videon används även i en annan kurs, där studenterna redan har läst om differentialekvationer.)


Senast uppdaterad: 2023-01-21