Göm meny

Videor – Föreläsning 12

Se nedanstående videor innan aktuell föreläsning, i den ordning de visas nedan!
I första hand rekommenderas du att se videorna på YouTube, genom att klicka på rubriken ovanför varje video.
  • På YouTube finns länkar i beskrivningstexten till de olika avsnitten i videorna, vilket gör det enklare att hitta och se ett avsnitt i taget.
  • Det är även möjligt att se videorna direkt, här på webbsidan.

Repetition av faltning och fourierserier

Två viktiga huvudmoment i VT1 som bildar en grund för det vi kommer in på i VT2 är faltning och fourierserier. Därför är det bra att inleda läsperioden med en repetitionsvideo om faltning och en repetitionsvideo om fourierserier. Repetitionsvideon om fourierserier är särskilt viktig, eftersom vi vi sedan (i den efterföljande videon nedan) kommer att härleda fouriertransformen utgående från en fourierserie.


Repetition – FaltningKort repetition av faltning för beräkning av utsignalen från ett LTI-system.


Repetition – FourierserierKort repetition av fourierserier och utsignalen från stabila LTI-system för periodisk insignal.
Vid 4:27​ glömde jag att nämna sambandet C0=D0 (= signalens medelvärde).Fouriertransformen – härledning och ett exempel

Videorna finns även upplagda i spellistan Signaler & System – Fouriertransformen, härledning och ett exempel på YouTube, i den ordning de bör ses.

Fouriertransform från fourierserie, härledningHärledning av fouriertransformen till en icke-periodisk signal utgående från den komplexa fourierserien för en motsvarande periodisk signal. Samtidigt erhålls den inversa fouriertransformen.


Fouriertransform från fourierserie, exempelHär visas ett illustrerande exempel på hur de normaliserade komplexa fourierseriekoefficienterna för en periodisk signal övergår till fouriertransformen till signalen när periodtiden går mot oändligheten.


Beräkning av fouriertransformen till en exponentialekvationHär visas hur beräkningen av fouriertransformen till en högersidig reellvärd tidskontinuerlig exponentialfunktion går till.
Därefter, från 5:41, beräknas och skisseras signalens amplitudspektrum och fasspektrum – en grafisk beskrivning av fouriertransformen.Fouriertransformanalys av signaler

Detta är den första videon i spellistan Signaler & System – Fouriertransformanalys av signaler & system på YouTube. Övriga videor kommer du att se, i den ordning de kommer i spellistan, under föreläsning 13–15.


Fouriertransformen av en fyrkantpulsExempel på hur fouriertransformen av en fyrkantpuls (rect-funktionen) beräknas samt definitionen av sinc-funktionen (som utgör den beräknade transformen).
    • Inledning (0:00)
    • Definition av sinc-funktionen (6:43)Extra videor – för den intresserade

Nedanstående två videor är extramaterial för den som önskar få lite större förståelse för fouriertransformen.
Se dem gärna efter föreläsning 12 eller 13.

Fourier Transform, Fourier Series, and Frequency Spectrum 
I samband med föreläsning 11 såg du de 10 första minuterna av denna video.
Se gärna hela igen, men speciellt om fouriertransformen fr.o.m. 10:00.

Tips: Om du tycker att det går långsamt, så öka spelhastigheten till exempelvis 1,5 ggr

 

But what is the Fourier Transform? A visual introduction


 
En alternativ animerad introduktion till fouriertransformen i den välkända YouTubekanalen 3Blue1Brown.


Senast uppdaterad: 2021-03-27